De Watersport Vereniging Muiderberg bestaat uit een hondertal actieve leden. Actieve leden die een gezamenlijke passie hebben voor de watersport. De Watersport vereniging biedt jaarlijks een gevarieerd programma aan haar leden aan. Het programma bestaat altijd uit de onderdelen jeugdzeilen en ouderenzeilen, zondagen waarin gebruik gemaakt kan worden van diverse zeilboten en wedstrijdzeilen. Tijdens al deze bijeenkomsten is tevens ruimte gereserveerd voor de sociale aspecten van het zeilen.

De Watersport Vereniging streeft ernaar om haar leden op een veilige manier te laten kennismaken met de zeilsport. Behalve de kennismaking bestaat er tevens de ruimte om technisch goed te leren zeilen en deze techniek te gebruiken met de wedstrijden. Buiten de zeilsport wordt ook aandacht besteed aan andere onderdelen van de watersport, zoals surfen en waterskiën.

De Watersport Vereniging wordt vertegenwoordigd door haar bestuur. Het bestuur bestaat uit een vijftal leden die de jaarprogramma’s voorbereiden en gedurende het jaar uitvoeren. Alle leden kunnen hun sturing aan het programma geven tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Tijdens die vergadering wordt het komende jaar besproken en het afgelopen jaar geëvalueerd. De Kascommissie adviseert de leden met de vaststelling van de jaarrekening.

Geschiedenis

De watersport Vereniging Muiderberg bestaat ruim 35 jaar. Gedurende haar bestaan heeft de vereniging zich gericht op het bevorderen van de zeilsport. Dit gebeurd door middel van jeugdzeilen, wedstrijden, instructies en sociale bijeenkomsten. Deze uitgangspunt zijn nog steeds valide.

Vanuit het verleden bestaat er een sterke verbondheid met de het Watersportcentrum in Muiderberg. Veel leden hebben een eigen boot in het pitoreske jachthaventje liggen. Het merendeel van de activiteiten van de Watersport Vereniging vinden plaats in de directe omgeving van de jachthaven. De havenmeester is het enige erelid die de Watersport Vereniging kent.

Al vele jaren wordt tijdens de wedstrijd ‘het slag om het hooft’ gestreden om de felbegeerde bokaal. De winnaar mag zichzelf vereuwigen door zijn naam in de beker te graveren. De slag om het Hooft bestaat uit een rondje om het eiland met de naam ‘t Hooft. Dit eiland ligt voor Muiderberg. Menig ambitieus wedstrijdzeiler heeft hier successen mogen vieren.

Gedurende haar bestaan wordt er veel aandacht besteed aan het kennismaken van de jeugd met de Waterport. Gezien de ligging van Muiderberg aan het water, is dit de belangrijkste pijler van de Watersport Vereniging.